Latest news

Technix sollicitatietraining: 5 tips bij het solliciteren

Technix zorgt graag voor dat extra duwtje in de rug. Lees nu welke tips je helpen tijdens het solliciteren.

 

    1. Bereid je goed voor. Solliciteren bestaat voor een groot gedeelte uit voorbereiding. Bekijk de website van het bedrijf waar je op gesprek gaat, zorg dat je goed weet wat de corebusiness is. Zoek vervolgens je contactpersoon op via LinkedIn en zorg dat je alvast een aantal vragen opstelt die je in het gesprek wil stellen aan je gesprekspartner. Maak hier aantekeningen van en neem deze mee naar het gesprek.
    2. De eerste zeven seconden. Onderzoek van de universiteit van New York toont aan dat de eerste zeven seconden zeer cruciaal zijn tijdens een eerste ontmoeting. Tijdens deze eerste seconden krijgt je gesprekspartner namelijk een belangrijke eerste indruk van je. Zorg dus voor een goede (stevig, maar niet te stevige) handdruk en kijk je gesprekspartner aan tijdens deze handdruk. Zorg dat je bij binnenkomst geen tas, laptop of ander gerei in je rechterhand hebt. Deze hand heb je namelijk nodig om een goede eerste indruk te maken.

  1. Wat zijn je verbeterpunten? Veel sollicitanten staan “met de mond vol tanden” als deze vraag gesteld wordt. “Verbeterpunten? Daar heb ik eigenlijk nog nooit over nagedacht.” Of “Ik kan hier echt niet opkomen” zijn veel voorkomende antwoorden. Denk hier dus goed en zeer kritisch over na. Vraag desnoods je (oud) collega’s om hierover met je mee te denken. Je eigen verbeterpunten kennen en hier oprecht aan willen werken scoort veel punten bij een sollicitatiegesprek.
  2. Durf te vragen. Het stellen van vragen is belangrijk tijdens het sollicitatiegesprek en wel om de volgende redenen. Uiteraard krijg je hierdoor antwoorden op vragen aangaande de functie en jouw toekomst. Een andere belangrijke reden om vragen te stellen is het feit dat je hiermee je interesse laat zien in de functie en het bedrijf. Stel bijvoorbeeld vragen over het inwerktraject, je toekomstige directe collega’s en de werktijden. Dit laat zien dat je al verder denkt dan alleen het sollicitatiegesprek.
  3. Let op je kleding. Petjes, mutsen, drukke shirts en opvallende felle kleren zijn doorgaans een NO GO bij het solliciteren. Zorg dat je gesprekpartner niet wordt afgeleid door je kledingstijl of overtollige en opvallende accessoires. Houd je kleding keuze neutraal en besteed hier voldoende tijd aan. Mocht je twijfelen over je kledingstijl schakel dan een vriend of vriendin in.

Wil je meer tips en advies ontvangen om de beste indruk te maken tijdens jouw sollicitatiegesprek? Volg ons dan via LinkedIn, Twitter en Facebook.

Leave a Reply