Latest news

Technix sollicitatietraining (deel 2): Hoe maak je de beste indruk.

  1. Zet je telefoon uit.

Binnenkomende WhatsApps, sms’jes, push berichten en telefoongesprekken zijn niet meer weg te denken uit het leven van de smartphonebezitter. Volgens onderzoek van het Britse internetbedrijf Tecmark wordt er gemiddeld 221 keer per dag op een telefoon gekeken en ontvangt de gemiddelde gebruiker zo’n 65 berichten per dag. Zet je telefoon daarom tijdens een sollicitatiegesprek niet op de stille modus maar zet hem uit. Zo voorkom je ongewenste trilsignalen/lichtsignalen vanuit je tas of broekzak en houd je de volledige focus op het sollicitatiegesprek. Leg je telefoon (ook al is hij uit) niet op tafel maar stop hem weg.

  1. Oefen je persoonlijke presentatie.

Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je de mogelijkheid om jezelf te presenteren. Veel techneuten trappen hierbij in een valkuil. Jezelf presenteren betekend niet dat je alleen je opleidingen en je werkervaring gaat bespreken, het gaat ook over jou als persoon. Start in deze presentatiefase met een korte inleiding over jezelf. Vertel je gesprekspartner(s) in het kort wie je bent en waar je vandaan komt, wat je hobby’s zijn en vertel ze over je interesses. Houdt het vooral persoonlijk en zorg dat je gesprekpartner(s) een positief beeld krijgen van jou als persoon. Ter voorbereiding kun je enkele steekwoorden opschrijven die je kunnen helpen tijdens deze presentatie.

  1. Zoek naar actuele nieuwsfeiten van het bedrijf.

In de vorige sollicitatietraining is het belang van voorbereiding besproken. Het zoeken van actuele nieuwsfeiten over het bedrijf waar je jouw sollicitatiegesprek gaat voeren maakt hier ook onderdeel van uit. Ga op zoek naar informatie over het bedrijf en bekijk de berichten in het LinkedIn profiel. Denk hierbij aan geplande overnames van het bedrijf, maar ook aan toekomstige doelstellingen die het bedrijf wil bereiken. Gebruik deze nieuwsfeiten om te benadrukken waarom jij bij dat bedrijf wil gaan werken. Hiermee laat je zien dat je op de hoogte bent van de meeste recente ontwikkelingen.

  1. Geef voorbeelden.

Tijdens een sollicitatiegesprek worden veel vragen gesteld. Neem bijvoorbeeld de vraag: Wat zijn je sterkte eigenschappen? Je kunt hier makkelijk op antwoorden door te zeggen: “Ik kan nauwkeurig werken, neem verantwoordelijkheid, ben sociaal en heb een proactieve houding”. Uiteraard een goed antwoord. Maar wat bedoel jij met precies, verantwoordelijk, sociaal en proactief? Dit kan voor ieder mens anders zijn. Geef daarom voorbeelden van deze eigenschappen. Een voorbeeld hiervan is: “Een sterke eigenschap van me is dat ik nauwkeurig werk, dit komt tot uiting tijdens de controle van mijn werkzaamheden door onze testafdeling. Ik krijg vaak de terugkoppeling dat mijn werk erg gedetailleerd en consequent is uitgevoerd en dat er geen fouten in zijn terug te vinden”.

  1. Wees eerlijk.

Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat er een vertrouwensband wordt opgebouwd tussen jou en je gesprekspartner(s). Het is hierbij van groot belang dat je eerlijk bent. Het kan voorkomen dat de relatie tussen jou en je vorige baas geen groot succes was. Geef dit dan ook eerlijk aan en ga geen smoesjes verzinnen. Blijf vooral jezelf en blijf achter je eigen normen en waarden staan. Je gesprekspartner zal je eerlijkheid waarderen.

Wil je meer tips en advies ontvangen om de beste indruk te maken tijdens jouw sollicitatiegesprek? Volg ons dan via LinkedIn, Twitter en Facebook.

Leave a Reply